Elsőként a hosszú ideje Amerikában élő és alkotó Szegedi-Varga Zsuzsanna dolgozhat a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ látványműtermében, amelyet mostantól meghatározó kortárs vizuális művészek vesznek majd birtokba hosszabb-rövidebb időre.

Szegedi-Varga Zsuzsanna a Lehet kortárs a freskó? pályázat és kiállítás fődíjasa, aki még az ezredforduló körül költözött el Amerikába, s azóta jelentős képzőművészeti életművet hozott létre, melyben nagy szerepet kapnak az organikus formák, a multimediális megoldások és az intermedialitás kérdései. A MODEM kiállítóterében megvalósított izgalmas folyamatművében a képi és szöveges tartalmak közti interakciókkal foglalkozott, amely kérdéskör egyébként is érdekli.

A művész a School of the Art Institute of Chicago mesterképzéses hallgatójaként az elmúlt időszakban nyolc hónapos kutatómunkát végzett Magyarországon. „A képzőművészeti munkásságom átfogó témája az absence, azaz a hiány kondíciója. Ezen belül kutatásom fő kérdése, hogy a magyar kortárs diskurzusból miért hiányzik a már elavult fenséges szó modern és kortárs változata. Hol volt az a határ, amikor a nyugati és amerikai sublime (fenséges) terminus megújult jelentést kapott? Van-e esély specifikusan magyar megújításra? Van-e már meglévő képzőművészeti feldolgozása a hazai sublime újabb értelmezésének, és mik ezek a tendenciák? Miért lehet ennek az elavult szónak a hiánya ma jelentős a kortárs művészetben?”

A sublime, vagyis a hiány kérdésén keresztül a fejlődés, újragondolás, újraépítés igénye erősen előtérbe kerül projektjében, mellyel május 2. és 12. között foglalkozik a MODEM látványműtermét használva alkotói bázisként. „Van-e nyelvezet a traumatikus és korrupt kondíció megszólaltatására? Jelenlegi munkám a kép a szöveg korrupt leképezéseit vizsgálja. De legfőbb kérdésem mindig a sublime-ra utal vissza. Lehetséges-e egy megújulásra alapuló nézet kialakítása, ami az irónián túl valami lehetőséget adhat a fejlődésre.”

Szegedi-Varga Zsuzsannával személyesen is megismerkedhet, aki 2017. május 10-én (szerda) 17.00-kor ellátogat a látványműterembe, ahol Áfra János beszélget vele a frissen készültek mellett a prezentáció formájában bemutatott korábbi művekről, eddigi munkásságáról, illetve a hazai és amerikai művészeti élet működéséről is.

A látványműteremben dolgozó művész munkáját a Lycium Hotel és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatja.