Két, gondolatiságában különböző, szimbólumrendszerében, (közel)múlt értelmezésében mégis sok hasonlóságot mutató, kurátori munka nyomán egybeszerkesztett, szokatlan páros kiállítás nyílik március 23-án a MODEM-ben.

A nyitónap programja:

15 óra: Szijártó Zsolt kurátori bevezetője, majd ROTERS&SZOLNOKI és Keserue Zsolt közös tárlatvezetése

16:30: Szemző Tibor zeneszerző, médiaművész vetítéssel egybekötött szóló koncertje

A kiállításról:

A ROTERS&SZOLNOKI (Katharina Roters és Szolnoki Jozsef) alkotópáros, illetőleg a Zsolt Keserue által jegyzett projektek közösek abban, hogy az identitás-konstrukció, identitás-újraírás folyamatait tematizálják a gyorsan és sokszor drámaian változó történelmi körülmények között. A problémát különböző léptékekben vizsgálják: az egyén, a csoport és a nemzet szintjén egyaránt.

A két különálló kiállítás több szálon kapcsolódik egymáshoz: mindkét projektre jellemző az analitikus (de)konstrukciós megközelítés, valamint az archívum-építés szándéka. A nemzeti történelmi hagyomány megkérdőjelezésében, a közelmúlt reflektálatlan történéseinek feltárásában, a családtörténet újramesélésében, a sztereotípiák értelmezésében hasonló alapminták fedezhetők fel. Fontos szerepet töltenek be a kiállításokban a különböző privát és nyilvános dokumentumok és szimbólumrendszerek (címerek, tankönyvek, vizuális szimbólumok), mint olyan felületek, amelyeken a történeti tudat objektiválódik, nyilvánosan is látható lesz. Ezeket a kiállító művészek újra feldolgozzák, mégpedig egy vállaltan szubjektív összefüggésrendszerben. Így jön létre a „kiterjesztett dokumentumok” archívuma. Olyan hibrid kortárs művészeti módszerekkel tematizálnak fontos társadalmi-történeti kérdéseket, problémákat, amelyekben szorosan összekapcsolódik a (tudományos) kutatás, a (művészeti) feldolgozás/reflexió és a poétikus szintézis.

Idei kiemelt tárlatunk március 23-án, szombaton 15 órától látogatható a MODEM 2. emeleti kiállítóterében.

A kiállítás 2019. július 7-ig látható a MODEM-ben.