A roma világnap alkalmából ezúttal hétfőn is kinyitjuk a MODEM kapuit, hogy megmutassuk, milyen kapcsolódási pontokat találhatunk a roma hagyományok és motívumok, illetve a kortárs képzőművészet között. Közös címszóval első alkalommal – de a hagyományteremtés szándékával – rendhagyó nyitott napra várunk mindenkit, aki kíváncsi a roma népi motívumokra, szívesen vesz részt velünk és a kiállító képzőművészekkel, kurátorokkal, művészetpedagógusokkal  és vendégeinkkel „mániás” tevékenységekhez vagy mozdulatokhoz kapcsolódó művészeti foglalkozásokon, tanul cigány táncokat, kapcsolódik be a romani dizájn workshopba, járja végig legújabb kiállításunkat tárlatvezetések keretében vagy csak nézi meg az elmúlt évek magyar, e témához kapcsolódó kisfilmjeit a MODEM -ben.

A különböző cigány népcsoportok rendkívül gazdag hagyománykörrel kötődnek az ünnepekhez. Egyik legfontosabb nemzeti ünnepüknek világnapjukat tartják, amelyet a csaknem 40 évvel ezelőtt, 1971. április 8-án összeült I. Roma Világkongresszus nyomán jelöltek ki. Az esemény tiszteletére ugyanis az ENSZ április 8-át a roma kultúra világnapjává nyilvánította.

A MODEM-ben április 8-án 10-től 18 óráig minden érdeklődő gyerek és felnőtt számára valamennyi program nyitott és ingyenes.

PROGRAMOK:

10:00–16:00

Alkossunk együtt! Művészeti foglalkozások kicsiknek és nagyoknak.

Vezetik: az Igazgyöngy Alapítvány pedagógusai; Láposi Terka művészeti vezető (Vojtina Bábszínház); Schopp Ildikó művészetpedagógus (Műcsarnok); Szira Henrietta képzőművész, művészetpedagógus (Ludwig Múzeum); Csőke Kitti művészetpedagógus (MODEM)

10:00 Közös mániáink 1. – Simon Andrea kurátor tárlatvezetése a Mánia. Csendes stratégiák című kiállításon

11:00

Álljunk talpra! Roma táncok mindenkinek – tánctanítás a Debreceni Népi Együttessel

16:00

Közös mániáink 2. – Varga Klári színművész (Csokonai Színház) tárlatvezetése a Mánia. Csendes stratégiák című kiállításon

17:00

Miénk a tér. Táncház és élő zene a Debreceni Népi Együttessel

 

KÍSÉRŐPROGRAMOK EGÉSZ NAP (10.00 – 18.00):

A divat segít. A Romani Design workshopja

(A Romani Design nemzetközileg is az első olyan, sikeresen működő divatmárka, amelyik tudatosan képviseli a roma kultúrát, miközben a cigány viseleti hagyományokat és annak motívumkincsét helyezi át modern kontextusba.)

Közös falak. Villámtárlat gyerekrajzokból

Nézzük közösen! Kisfilmek folyamatosan:

  1. Aki bújt, aki nem (2018, 10 perc): Egy drága autó és az utcán bujócskázó gyerekek találkozása egy szegény magyar kisfaluban, ahol a csillogó járműbe minden megtalált gyermek beülhet.
  2. Fizetős nap (2016, 22 perc ): Rendkívüli film egy magyar cigánytelepen az uzsorások és a telepiek kapcsolatáról. A kisjátékfilm 2017-ben elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját.
  3. Nyugi, rohanok (2017, 16 perc): Kedves történet egy önsorsrontó, mégis szerethető roma srácról, aki a végtelenségig kiáll elképzelései mellett. Egy idő után azonban már csak a csoda segíthet.

 

Valamennyi program mindenki számára nyitott és ingyenes.

A könnyebb szervezhetőség érdekében köszönettel vesszük a visszajelzést a regisztracio@modemart.hu címen.