A nemzetközi nőnapon, március 8-án (csütörtök) 18 órától a Debreceni Egyetem Brit Kultúra Tanszékének professzora, Séllei Nóra tart előadást A kékharisnyáktól a kortárs nőművészekig – Pillanatképek a kultúrtörténetből címen a Zöld kilincs művészeti kávézóban.

Hol volt a nők helye a kultúrában? Miképpen függ össze a nőiség és az irodalmi-művészeti alkotás? Milyen fogadtatásban részesültek az írói-művészi vénával rendelkező nők a 19. század elejétől kezdve? És miért épp a nemzetközi nőnapon hangzik el ez az előadás?

Kultúrtörténeti pillanatképek felvillantásával Séllei Nóra abba a folyamatba fog betekintést nyújtani, hogy milyen gondokat okozott, majd miképpen vált egyre elfogadottabbá az, ha egy nőnek intellektuális és művészeti ambíciói voltak. Elsősorban az angol és a magyar irodalomból vett példákkal illusztrálja majd, miképp jutottunk el attól az állásponttól, melyet egy Charlotte Brontënak írt levélben így fogalmaztak meg: „az irodalom nem lehet egy nő életpályája, és ne is legyen az”, a kortárs írónők és művésznők szerepéig és fogadtatásáig.

A belépés ingyenes.