Re:Re megnyitó

2023. ápr. 22. 17:00

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ nevében szeretettel meghívjuk legújabb kiállításunk megnyitójára április 22-én, szombaton.

A tárlat a művészi újrajátszások – ún. artistic reenactmentek – működés- és létmódját, antropológiai, szociokulturális, (művészet)történeti kontextusait kívánja feltárni. Olyan sajátos, döntően részvételen és együttműködésen alapuló performatív eljárásokat, mint amikor a művész előtérbe állít egy már lezajlott történést, vagy megelevenít egy általa közvetlenül nem megtapasztalt, de a kulturális emlékezethez hozzátartozó eseményt, esetleg újrabeállít, új kontextusba helyez egy (mű)tárgyat. Ekkor a múltra való hivatkozás nem pusztán a történelem és a megtörténtek megerősítése vagy épp öncélú újra át- és megélése, hanem az itt és most szempontjából mindig másként hozzáférhető és megtapasztalható emlékkép és hagyomány kritikai újrafelfedezése is.

Kiállítók: Lola Arias (AR), Bögös Loránd, Erhardt Miklós, Irina Botea Bucan (RO), Jeremy Deller (UK), Esterházy Péter, Hofgárt Károly, Takahiro Iwasaki (JP), Ingela Johansson (SE), Zbigniew Libera (PL), Kis Varsó, Misota Dániel, Pettendi Szabó Péter, Katharina Roters (DE), Société Réaliste (FR-HU), Schuller Judit Flóra, Szolnoki József, Tasnádi József, Tóth Kinga.

Kurátor: Süli-Zakar Szabolcs

A megnyitó programja:
17:00: köszöntőt mond Vizi Katalin, a MODEM ügyvezető igazgatója
A kiállítást megnyitja: dr. Fazakas Gergely Tamás egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének igazgatója, a Magyar Emlékezethelyek Kutatócsoport kutatásvezetője

Majd kurátori tárlatvezetés Süli-Zakar Szabolccsal és a jelenlévő művészekkel, Tóth Kinga performanszával

Közreműködik: SONUS ütőegyüttes

A programváltoztatás jogát fentartjuk. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Ugrás az elejére