Re:Re

12 600 Ft

Művészi újrajátszás, az újrajátszás művészete

Szerzők: Inke Arns, Fazakas Gergely Tamás, Gadó Flóra, Süli-Zakar Szabolcs

Szerkesztők: Süli-Zakar Szabolcs, Kovács Edward

kiadás éve: 2023
oldalszám: 224
nyelv: magyar-angol
ISBN: 978-615-5839-21-4

A kiállításról bővebben

Süli-Zakar Szabolcs, intézményünk művészeti vezetője és a kiállítás kurátora Alkotói kiválósági díjban részesült az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oklevélátadó ünnepségén a Re:Re Művészi újrajátszás, az újrajátszás művészete című tárlatért és az azt kísérő kötetért.

A díjról bővebben:

Kategória:

Leírás

A Re:Re – Művészi újrajátszás, az újrajátszás művészete katalógus a MODEM azonos elnevezésű debreceni kiállításának (2023. április 22. – 2023. szeptember 17.) kiadványaként jelent meg.

A művészi újrajátszásokat fókuszba helyező tárlat nem egyszerűen a hívószavához valamiképp kapcsolható művek felvonultatására tett kísérletet, hanem szelekciójával a választott terminus által jelölt jelenségegyüttes minél árnyaltabb bemutatására, illetve annak lehetőség szerinti újraértésére is törekedett. Ehhez mérten a kiadvány sem csupán a kiállított művek reprodukcióit és az azokhoz kapcsolódó értelmezési javaslatokat vonultatja fel – a tanulmányok és értekező esszék szerzői kísérletet tesznek az artistic reenactment adekvátabb definiálására és az ekként megnevezett művészi stratégia minél körültekintőbb kontextualizálására.

Inke Arns sokat hivatkozott, magyarul mindeddig nem hozzáférhető értekezésében az újrajátszás fogalmi alapjait, tipológiáját, a történelemhez és a különféle történelmi szerepjátékokhoz való viszonyát, valamint egy-egy ikonikus mű feltárásán keresztül annak működési mechanizmusait vizsgálja. Gadó Flórának a doktori értekezésén alapuló tanulmánya többek közt a művészi újrajátszásnak az archívumhoz, a performativitáshoz és a temporalitáshoz való viszonyát fejtegeti. Fazakas Gergely Tamás kibővített megnyitószövege pedig kontextualizálja a kiállítás felvetéseit a szerzőiség, az emlékezet, az emlékezethelyek és a hagyomány perspektíváiból.

A katalógus a művészeti újrajátszások, vagyis az ún. artistic reenactmentek működésés létmódját, antropológiai, szociokulturális, (művészet)történeti és elméleti kontextusait kívánja feltárni.

További információk

Tömeg 0,795 kg
Méretek 24 × 19 × 2,5 cm