Az emlékezés kiismerhetetlen rendszerében a tájak csomópontok. Olyan helyek, ahol több út vagy vonal találkozik. Piti Marcell és Váczi Lilla alföldi születésű, fiatal művészek, akiket a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója és a szülőhelyükhöz fűződő szoros és aktív alkotói viszony hozott egy kiállítótérbe. A környezet, amiben felnőttek, alapjaiban tér el a mostanitól, így az otthon emléke élesen határolódik el a jelentől. Munkáik a generációkon keresztül öröklődő gesztusokat és ezzel párhuzamosan a természethez való viszonyulásukat vizsgálják.

Piti Marcell Apaföld c. fotósorozata és installációja elhagyott tanyákat ábrázol. Ahogy haladunk a térben, a dokumentarista képeket először egy 360 fokos panorámaképből és három gerendából álló installáció, majd absztrakt tárgyfotók váltják fel. A pusztuló tanyavilág dokumentálását követően Piti Marcell személyes környezete egyes tárgyait emelte ki eredeti közegükből, új jelentéstartalmakat adva nekik. Az emberi világ tárgykultúrájának természethez való heterogén kapcsolódása fejeződik ki a fotókon.

Azokon a tájakon, ahol az ember sokkal kiszolgáltatottabb a természetnek, tisztábban rajzolódnak ki ezek az apró küzdelmek és határvonalak, amiket folyton át akarunk lépni. Piti Marcell tekintete azonban már csak kívülről, emlékei és saját kutatási alapján ábrázolja mindezt, hiszen már nem e világban él. Ebben az univerzális témában kirajzolódik múltja kapcsán kibontakozó, személyes gyásza, ami az otthonképből hiányzó emberek elvesztése kapcsán érez.

Váczi Lilla két alkotása látható a kiállításon; egy mezőgazdasági fóliasátor installáció és egy videómunka. A mesterséges környezettel és a föld termékenység metaforájával foglalkozott ebben a két alkotásában, valamint azzal az örökséggel, amit a föld gondozása jelent neki.  A sátorban elszórt föld és a hanghatások erősítik a disszonanciát, amit az ember a természetbe való beavatkozása kapcsán érezhetünk egy-egy táj látszólag harmonikus látványában.

A két művész alkotásai organikusan fűződnek egymásba megőrizve önálló képi világukat.

“kivenni az aszfalt és a térkövek alól.
leporolni a ruháról, a sáros cipőkről.
felseperni a padlóról, lapáttal dobni
az árokba. iszapot pakolni a derékra.
lemosni virágültetés után a kezekről.
gondosan kisúrolni a körmök alól is.
kibányászni az ékköveket a sötétben.
a játszótéren homokvárakat építeni.
kiszórni egyszer a hamvakat a kertbe.”

Váczi Lilla

 

2020. szeptember 5-én 17 órától Tasnádi József médiaművész tart tárlatvezetést.

18 órától pedig Mákó Rozi koncertezik a MODEM belső kertjében

Kiállító művészek: Piti Marcell, Váczi Lilla
Kurátor: Czvetkó Fruzsina
Külön köszönet: Vincze Ottó, Erdősi Eszter, Balogh Viktória, Regős Benedek, Eiter Tamás, Don Tamás
További támogatók: FFS, NKA

A nyitónapi programok mindenki számára ingyenesen látogathatóak. Kérjük, a vezetésen mindenki maszkban vegyen részt. Maszkot a pénztárban minden érdeklődőnek szívesen adunk.
Az eseményről videófelvétel készül.
A kiállítás az FFS Átlátás #3 című kiállítás sorozatának része.