A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Centrum gyűjteményes kiállítása

A tárlat a Modem gyűjteményének első bemutatkozása. Az eltelt 14 év tudatos gyűjtéseiből, műtárgyvásárlásaiból és a Debreceni Nemzetközi Művésztelep felajánlásaiból máig folyamatosan formálódó gyűjteményből kurátori válogatás nyomán létrejött kiállítás a rajz gesztusát és a kortárs vonalhasználatot kutatja különféle médiumokban.

A kiállítás tematikája a rajz, a vonal, a manuális gesztus mint kortárs gondolkodás, képzőművészeti forma, annak vizuális lenyomata. A rajznak, főként a tanulmánynak, a 20. század elejéig alárendelt szerepe volt a képzőművészetben, pusztán a vázlat funkcióját tölthette be, napjainkra azonban teljes értékű alkotásnak tekintjük. Mint átalakult médium egyszerre elfordulást is jelent annak hagyományos jellegétől. A rajz mint a képalkotás legközvetlenebb kifejezési formája egyszerre a művészi eszme hordozójává is vált: a valóság megértéséhez és ábrázolásához az egyszerűség, az összpontosítás és a könnyedség álcáját ügyesen használó médiummá.

A MODEM első rendkívüli, fizikailag megvalósult, jelenleg azonban kizárólag online felületen látható tárlatához rendhagyó művészinterjúkat és az alkotók által megfogalmazott izgalmas vizuális feladatokat társítunk. Ezzel szeretnénk segíteni a programhoz kapcsolódó diákok és hallgatók kreatív energiáinak megélését és a kortárs művészet otthonokba jutását.

Kiállító művészek:

Bartos Mucha, Szépfalvi Ágnes, Csontó Lajos, Gábor Imre, Anna Pelc, Soltész István, Katharina Roters & Szolnoki József, Madácsy István, Aknay János, Szabó Ádám, Szabó Károly, Nádler István, Andrew Young, Dóró Sándor, Csurka Eszter, Egyed Judit, Gyenis Tibor, drMáriás, Rácmolnár Sándor, Ludman Éva, Imreh Sándor, Burai István

Kurátor: Süli-Zakar Szabolcs