Színeső

Korosztály: óvodás kortól 5. osztályig

Szürkeország egyik esőfelhőjén éldegélt egy boszorkány. Ez a boszorkány imádta a színeket, ezért igyekezett minél többet létrehozni, majd külön-külön üvegcsébe zárni azokat. Mivel Szürkeországban ritkaság a szín, így nagy becsben tartotta a gyűjteményét. Viszont az egyik nap nagy vihar kerekedett. A mennydörgésre összerázkódtak az üvegcsék és leestek, így mind belefolyt a felhőbe. Mire a boszorkány észrevette, már késő volt. Színeső lett, de még milyen színeső! Mindent befestett, amire ráesett. Szerintetek ezután mi történhetett?

Rejtett formák

Korosztály: 6. osztálytól 8. osztályig

A monokróm képek nemcsak faktúrájukban, de anyaghasználatukban is igen izgalmasak. Egy kép megalkotása során olyan érdekes dolgok foglalkoztathatják a művészt, mint a felület, a vászon és annak formája, a keret vagy annak hiánya, illetve maga a koncepció.

Az óra során több irányból megközelítve ismerkedhetünk meg a monokróm festészettel, miközben gyakorlati tapasztalatokat is gyűjtünk. Többek között Bernát András festőművész ezüstporos alkotásaihoz is kapcsolódunk, ahol a monokróm festészet szemléletével ellentétben a képek egy absztrahált tájat rejtenek magukban. Vajon ki milyen látványt lát bele a stilizált formákba? Fejtsük meg együtt a képeket!

Hol a kép kerete?

Korosztály: 9. osztálytól egyetemista korosztályig

A modern alkotásokra gyakran jellemző a keretnélküliség. Viszont vannak olyan monokróm festők, akik továbbvitték a keret kérdéskörét. Tényleg le vannak osztva a szerepek? Hol vannak a határok? Mi lehet a keret? Milyen felület válhat festménnyé? Lehet-e maga a keret a műalkotás? A tárlatot bejárva hasonló kérdésekkel fogunk foglalkozni.

Időtartam: 60 perc

Jegyár: 700 Ft/fő

Jelentkezés és további információ: Csőke Kitti művészetpedagógusnál a csoke.kitti@modemart.hu e-mail címen vagy a +36/20 339-38-40-es telefonszámon