Azon a szélességi körön, ahol Észtország is fekszik, a fa a legfontosabb építőanyag évezredek óta. Az elmaradhatatlan építészeti kiállítás az észt hét keretében – ezúttal a fával a középpontban – április 5-én 17.30-kor nyílik a MODEM-ben. A tárlatot megnyitja: China Tibor, Debrecen főépítésze.

 

Az Észt Erdőgazdálkodási és Faipari Szövetség kiállítása bemutatja az észt faépítészet főbb épülettípusait, tendenciáit és figyelemre méltó egyedi épületeit. A sokszínű tárlat több évszázadot ölel fel, és bőséges példával szolgál arra is, milyen változatos és izgalmas módon lehet a fát a modern építészetben felhasználni.

Azon a szélességi körön, ahol Észtország is fekszik, a fa a legfontosabb építőanyag évezredek óta. Könnyen hozzáférhető, gyorsan lehet belőle építkezni, és kényelmesebb életteret biztosít, mint a kőházak. Manapság Észtország épületeinek körülbelül felét fából építik – általában magán lakóházakat, de egyre több a fából épült kereskedelmi vagy üzemi célra szánt épület, valamint bérház és kulturális létesítmény. A fa divatba jött és ihletadóként szolgál az építészek számára, akik a benne rejlő különböző lehetőségeket kutatják.

Az észt hét keretében filmvetítésekre is várjuk az érdeklődőket az alábbi időpontokban:

április 5. 18.30: Amikor a legkevésbé várod (észt-izlandi játékfilm, 2016, 90′)

április 6. 18.00: A bácsi, aki hasonlít rám (észt játékfilm, 2017, 100′)

április 7. 18.00: November (észt-holland-lengyel játékfilm, 2017, 112′)

április 8. 18.00: A lánc vége (észt játékfilm, 2017, 81′)

 

Valamennyi program ingyenes.