Burai retrospektív

2021. nov. 13. - 2022. febr. 20.

emlékkiállítás

Burai István (1951–2017) korai tusrajzain Kondor Béla és Szalay Lajos hatása érezhető, festészetének formálódását pedig Marc Chagall, Pablo Picasso és Kovásznai György alkotásai inspirálták, miközben sajátos kifejezőeszközöket teremtett szigorú és monoton következetességgel épített képi világához. A jellegzetes Burai-karakterjegyek könnyen felismerhetők, de az életműben fellelhető technikai kísérletek gazdagságára eddig kevesebb fény vetült. A tárlat a korai papírmetszeteit, realisztikus, plan air hatású tájrajzait, szenzibilis, absztrakt igényű táblaképeit és szabad vásznait is bemutatja.

Burai aktív szakmai pályáján – melynek során számos hazai és nemzetközi kiállítás szervezője, művésztelep és szakmai szervezet vezetője volt – képzőművészeti munkásságát tekintve jelentős örökséget hagyott az utókorra. A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ a debreceni festő, grafikus és szobrász születésének hetvenedik évfordulóján arra vállalkozik, hogy a retrospektív tárlat és az ahhoz kapcsolódó katalógus segítségével végigvezeti az érdeklődő nagyközönséget Burai István munkásságának jelentősebb állomásain.

 

ARS POETICA

A világ, amelybe megszülettünk igen bonyolult, gazdag, sokszor szélsőséges elemeivel naponta próbára teszi az embert – akár tudomást vesz róla, akár nem. Az ember minden körülmények között azt a helyet keresi, ahol biztonságban érezheti magát. A művész az érzékelhető világ sokféleségének rá gyakorolt hatásaiból akar teremteni egy senki más által nem létrehozható, új összefüggések szerint működő folyamatot, amit ki-ki festői, írói, zenei eszközeivel kísérel meg. A sikeres munka a tudatalattink olyan koncentrált kiteljesedését jelenti, ami által létrejöhet az a produktum, amire azt mondjuk, hogy művészet. Egy előttünk lévő fehér felület ott hordozza magában az élet minden mozzanatát, tragédiát, humort, színességet, szürkeséget, groteszket és racionalitást. Ezeket mind ismerjük, de hogy az alkotó belső tudatalatti energiájának a vonalak, színek miként adnak értelmezhető eredményt, azt csak sejteni tudjuk. A megélt élmények, akár kellemesek azok, akár nem, mindenképpen elraktározódnak az emberben, s ezekből a leülepedett ismeretanyagokból táplálkozhatunk akkor, amikor ezek képben fogalmazódnak meg.

Művész:

Burai István

Kurátor:

Süli-Zakar Szabolcs

Ugrás az elejére