Burai retrospektív

2 900 Ft

Burai István festő- és grafikusművész emlékkiállításának katalógusa

Szerzők: Áfra János, Arany Lajos, dr. Puskás István, Süli-Zakar Szabolcs

Szerkesztő: Süli-Zakar Szabolcs

kiadás éve: 2022
oldalszám: 112
nyelv: magyar-angol
ISBN: 978-615-5839-15-3

A kiállításról bővebben

Kategória:

Leírás

A Burai retrospektív a MODEM azonos elnevezesű debreceni kiállításának (2021 november 13. – 2022. február 20.) katalógusa.

Burai István (1951–2017) korai tusrajzain Kondor Béla és Szalay Lajos hatása érezhető, festészetének formálódását pedig Marc Chagall, Pablo Picasso és Kovásznai György alkotásai inspirálták, miközben sajátos kifejezőeszközöket teremtett szigorú és monoton következetességgel épített képi világához. A jellegzetes Burai-karakterjegyek könnyen felismerhetők, de az életműben fellelhető technikai kísérletek gazdagságára eddig kevesebb fény vetült. A tárlat a korai papírmetszeteit, realisztikus, plan air hatású tájrajzait, szenzibilis, absztrakt igényű táblaképeit és szabad vásznait is bemutatja.

Burai aktív szakmai pályáján – melynek során számos hazai és nemzetközi kiállítás szervezője, művésztelep és szakmai szervezet vezetője volt – képzőművészeti munkásságát tekintve jelentős örökséget hagyott az utókorra. A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ a debreceni festő, grafikus és szobrász születésének hetvenedik évfordulóján arra vállalkozik, hogy a retrospektív tárlat és az ahhoz kapcsolódó katalógus segítségével végigvezeti az érdeklődő nagyközönséget Burai István munkásságának jelentősebb állomásain.

Süli-Zakar Szabolcs DLA

További információk

Tömeg 0,671 kg
Méretek 29 × 23 × 0,5 cm