“Az vagyok, aki vagyok. Úgyse lehetek más: miért féljek hát felfedezni, ki vagyok?”

5 300 Ft

Tar Sándor kiállításunk katalógusa

Szerzők: Don Tamás, Gerhes Gábor, Juhász Tibor, Kádár Emese, Dr. Lakner Lajos, Németh Ilona, Seres Lili Hanna, Tóth Balázs Máté

Szerkesztő: Don Tamás

kiadás éve: 2024
oldalszám: 80
nyelv: magyar-angol
ISBN: 978-615-5839-23-8

A kiállításról bővebben

Kategória:

Leírás

Az “Az vagyok, aki vagyok. Úgyse lehetek más: miért féljek hát felfedezni, ki vagyok?” a MODEM azonos elnevezésű debreceni kiállításának (2023. november 11. – 2024. február 11.) katalógusaként jelent meg.

A tárlat és katalógus címe Tar Sándor naplójából való. A kijelentés az önazonosság magabiztosságát sejteti. Ha tovább olvassuk a bejegyzéseket, láthatjuk, hogy napról napra egyre bizonytalanabb abban, ki is ő, és hogy ezt az „én”-t fel kell-e vállalni mások előtt. Tar Sándor egész élete ellentmond a fenti magabiztosságnak és erőnek. Élete ugyanis azt sugallja, hogy sokkal inkább a véletlenek, mintsem a tudatos választás határozták meg sorsát.

Tar Sándor alakja azért különösen izgalmas, mert egyéni élete mögött a korabeli társadalmi minták mutatkoznak meg. Személyén keresztül egyszerre nyílik rálátás a Kádár-rendszer ügynökhálózatának működésére, valamint a korabeli munkások és az irodalmi értelmiség világára.

A kiállításon látható művek Tar Sándor sorsának és életvilágának egy-egy mozaikjához kapcsolódtak. Mégis minta felidézték volna a ’70-’80-’90-es évek Magyarországának jellegzetes helyzeteit, magatartásformáit. Köszönhetően az alkotók az író életének egy-egy mozzanatára reflektáló, de sokféle értelmezést lehetővé tevő munkáinak.

További információk

Tömeg 1,4 kg
Méretek 29,5 × 24 × 2,5 cm