Apóriák

18 000 Ft

„Hogy mi a művészet, azt megállapítani sem, eldönteni sem… csak megérezni lehet.”

Szerzők: Andrási Gábor, Bodóné Hofecker Zsuzsanna, Süli-Zakar Szabolcs, Tasnádi József, Tillman J. A.

Szerkesztők: Bodóné Hofecker Zsuzsanna, Tasnádi József

kiadás éve: 2022
oldalszám: 420
nyelv: magyar-angol
ISBN: 978-615-5839-16-0

A kiállításról bővebben

Kategória:

Leírás

Az Apóriák a MODEM azonos elnevezésű debreceni kiállításának (2022. február 26. – 2022. május 1.) katalógusaként jelent meg.

A katalógus Tasnádi József a 2010 után készült – installációkból, intervenciókból, kísérleti digitális munkákból felépülő – életműszakaszát foglalja össze, a korábbi rajzokkal kiegészítve, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ nagyléptékű, white cube kiállítóterében rendezett egyéni kiállítás apropóján. A fizikai paraméterei tekintetében is masszív kiadványból komplex képet kaphatunk Tasnádi alkotói tevékenységéről: képzőművészeti munkáit, különféle helyzetekben és helyeken installált alkotásainak dokumentációit, valamint a művek létrejöttét alaposan illusztráló werkfotókat vizsgálhatunk meg.

Az egyedi hangú lírai installációit, „intellektuális és érzékeny tárgyköltészeteit” alaposan reprezentáló fényképsorozatok mellett, elismert szerzők értő tanulmányait olvashatjuk itt, olyan filozófusok, esztéták, művészettörténészek és kurátorok szövegeit, akik izgalmas szempontokkal járulnak hozzá Tasnádi szubsztilis műveinek feltárásához. Sőt, a szakmai reflexiók és elemző tanulmányok előtt „meghallhatjuk” a művész saját hangját is. Tasnádi számára esszenciális az írott szöveg és kép kapcsolata, alkotói módszerét e katalógus felépítése, az egyes alkotások bemutatásának szigorú rendje (Tasnádi-szöveg – kapcsolódó tanulmány – installált mű – werkfotók) is példázza. Képzőművészeti alapállását ismertető kinyilatkoztatásai, valamint munkái elé írt költői-filozofikus bevezetői is bizonyítják, hogy a képek és a szövegek elválaszthatatlanul összefonódnak alkotói folyamatában: „a szövegek időben megelőzik a vizuális kifejeződést (…). A szöveg makacsul rátapad a munkáimra. Voltaképpen oka és alapja a vizuális kifejezésmódomnak”.

További információk

Tömeg 2,46 kg
Méretek 29,5 × 24 × 4,4 cm