Párizsi Absztraktok

7 200 Ft

Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy…

Szerzők: Alexander Klee, Mészáros Flóra, Passuth Krisztina, Markéta Theinhardt, Vizi Katalin, Sarah Wilson

Szerkesztő: Mészáros Flóra

kiadás éve: 2021
oldalszám: 192
nyelv: külön magyar és angol nyelvű katalógus
ISBN: 978-615-5839-13-9

A kiállításról bővebben

Kategória:

Leírás

Megjelent a Párizsi absztraktok. Abstraction-Création című kiadvány a MODEM azonos elnevezésű debreceni kiállításának (2021. október 2.-2022. január 30.) katalógusaként magyar és külön angol nyelven is!

A könyv a világhírű nonfiguratív kör, az 1930-as évek elején működő Abstraction-Création csoportosulás kapcsán felmerülő új kutatási eredményeket taglalja, világhírű művészettörténészek írásait közli, miközben a kiállítás teljes képanyagát tartalmazza.

A kiadványban elsőként a kurátor, Mészáros Flóra témát megújító, nemzetközi tanulmánya olvasható a kör áttekintésével. Ezt követi Passuth Krisztina, a budapesti ELTE professzor emeritusa írása az Abstraction-Création folyóiratáról és előtörténetéről, majd Alexander Klee, művészettörténész, a bécsi Belvedere kurátorának kortörténeti-politikai összegzése. Kifejezetten az angol kapcsolatokba nyújt betekintést Sarah Wilsonnak, a londoni Courtaulds of Institute of art professzorának esszéje. A katalógusban ezen kívül a közép-európai alkotók is kifejezett hangsúlyt kapnak, a Sorbonne professzorának Markéta Theinhardtnak a tanulmánya tárgyalja a cseh művészeket, míg Mészáros Flóra a magyar származású művészek tevékenységéről külön írt. A közel 200 oldalas kiadvány emellett a kiállítás valamennyi szekciójának teljes műalkotás-együttesét reprodukálja, köztük a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure vagy a bécsi Belvedere műveit is.

További információk

Tömeg 1,074 kg
Méretek 29 × 24 × 1,8 cm