Alter Ego

17 400 Ft

Lakner László retrospektív tárlatának katalógusa

Szerzők: Fehér Dávid, Eckhart J. Gillen, Thomas Hirsch, Sarah Wilson

Szerkesztő: Fehér Dávid

kiadás éve: 2023
oldalszám: 400
nyelv: magyar-angol
ISBN: 978-615-5839-19-1

A kiállításról bővebben

Kategória:

Leírás

Az Alter ego a MODEM azonos elnevezésű debreceni kiállításának (2022. május 28. – 2022. szeptember 25.) katalógusaként jelent meg.

A címadás önmagában is rejtélyes, talányos, akár a művész alkotásain megjelenő – gyakran idegen eredetű – feliratok, töredékek, idézetek, varázsigék, palindrómák.

Az alteregó kifejezés szó szerint a másik énre utal, asszociációként felidézve Arthur Rimbaud híres mondatát: „én, az valaki más” („je est un autre”). Lakner maga is hivatkozik erre a mondatra Önmodellezések című konceptuális sorozata kapcsán, amelyben Önmagát modellként használva modellezett társadalmi és egzisztenciális helyzeteket. A kiadványban szereplő műveit is beleértve gyakran modellez történeti, társadalmi helyzeteket, megidézve a kultúrtörténet és a történelem fontos alakjait, nagyléptékű tárgyfestészetként értelmezve újra a dokumentumokat, a Másik írását követve, sajáttá téve, interiorizálva, a szó szoros és átvitt értelmében is újraírja a levelezőlapok és a kéziratlapok szövegeit.

A katalógusban Fehér Dávid kurátori bevezetője a pályakép általános áttekintését nyújtja, Sarah Wilson elsősorban Lakner és az új figuratív tendenciák összefüggéseire koncentrál, Eckhart Gillen szövegében a konceptuális művek és a könyvművek kerülnek fókuszba, Thomas Hirsch pedig a művész 1974 utáni, németországi periódusairól ír.

További információk

Tömeg 2,430 kg
Méretek 30 × 24 × 4 cm