Kísérlettől a művészetig: Man Ray fotográfiái

2018. dec. 09. - 2019. márc. 10.

Kísérlettől a művészetig: Man Ray fotográfiái címmel újabb nagyszabású kiállítással készültünk. A modern fotográfiai nyelvezet egyik legnagyobb alakjának és alakítójának tartott Man Ray (eredeti nevén Emmanuel Radnitzky) képeiből nyílt izgalmas tárlat december 8-án a földszinti kiállítóterünkben.

A kiállítás áttekintést nyújt a huszadik század fotográfiai nyelvezetét megújító művész fényképészeti munkásságáról a kísérleti művektől a szürrealizmust idéző divatfotóiig. A Philadelphiában született Man Ray (1890-1976) művészetében a dadaizmus és az avantgárd festészet mellett pályájának korai szakaszától foglalkozott az akkor még újnak számító médium kísérleteivel és kifejezésmódjaival. Nevéhez kötődnek az úgynevezett „Rayogrammok” – Man Ray a nagyítógép alatt a papíron árnyékot vető tárgyak és anyagok alkotta kompozíciók mellett beavatkozott a nagyítás folyamatába, hogy egyedi hatású nyomatokat készítsen, hogy a kamerát nem mint a világot dokumentáló, hanem mint műalkotásokat előállító eszközt értelmezze. Művei a későbbi generációk számára mintát és kiinduló pontot jelentettek.

A tárlattal bepillantást engedünk a művész korai munkáitól a második világháború után készült alkotásaiig, megismerhetjük önarcképeit és nőkről készített portréit is, melyek sokszor olyan szituációkat mutatnak, amelyek elrugaszkodnak a valóságtól, humorosak, a korabeli művészeti világ inspirációinak elemeit mutatják. A kiállításon a néző nemcsak egy rendkívüli művész gondolkodásmódját és képi vízióját ismerheti meg több mint száz alkotáson keresztül, hanem bepillantást nyerhet a huszadik század első felének játékos, kísérletező művészi attitűdjébe is, ami mindent megengedett, ami a kép megújításához járulhatott hozzá.

Kurátor:

Petrányi Zsolt művészettörténész

Megnyitó:

december 8-án 16 órakor.

A kiállítást megnyitja:

Kincses Károly muzeológus, fotótörténész, a Magyar Fotográfiai Múzeum alapítója.

Közreműködik:

Horváth Marcell zongoraművész

A kiállítás kísérőprogramjai:

Tárlatvezetések:

12. 08. 18:00 Petrányi Zsolt kurátor, művészettörténész
12. 09. 14:00 Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész
12. 12. 17:00 Varga Tamás fotográfus
12. 19. 17:00 Lépold Zsanett főszerkesztő, Artmagazin on-line
01. 26. 15:00 Fátyol Viola fotográfus
02. 24. 17:00 Petrányi Zsolt kurátor, művészettörténész

Workshop:

01.26. 16:00 Barakonyi Szabolcs fotós, rovatvezető (index.hu, fotórovat) – Urbán Ádám fotográfus, a Pictorial Collective tagja – Varga Tamás fotográfus

A kiállításhoz kapcsolódó művészeti foglalkozásokról bővebb információ:
Fotólabor, storyboard, fotomontázs és fotogram

Együttműködő partner:

Marconi Alapítvány

Fotó:

Man Ray: Fekete és fehér, 1926

Ugrás az elejére