Mire való a művészet? – Kiállításokról kurátori szemmel címen jelent meg Gulyás Gábor új könyve. A MODEM egykori igazgatója az elmúlt évtized számára kedves vagy érdekes hazai és nemzetközi tárlatairól, kurátori munkáiról személyes értelmezésekkel tudósít, mégpedig a kiállításokon készült képek kíséretében. A kötet Debrecenben a MODEM-ben és a b24 Galériában szerezhető be.

Hogy mit írnak Gulyás Gáborról pályatársai?

„Ahol Gulyás Gábor megjelenik, ott különleges energiák szabadulnak fel. Keresi a hely szellemét, s ha nem találja, létrehozza a szellem helyét.” (Lovas Ilona képzőművész)

„Kevés olyan embert ismerek a magyar múzeumi és galériás életben, aki folyamatosan, »üzemszerű működéssel« képes jelentős dolgokat létrehozni. Gulyás Gábor filosz létére eligazodik a közélet területén, elég hit és kitartás van benne ahhoz, hogy nagy léptékű terveit, sőt a mások által lehetetlennek tartott vízióit is valósággá váltsa. Teremtő emberként tekintek rá, aki a maga területén nagy hatásfokkal küzd azért, ami engem is hajt előre: a magyar képzőművészet sikeréért.” (Kieselbach Tamás művészettörténész, műkereskedő)

GULYÁS GÁBOR (1968) filozófus, esztéta a debreceni MODEM első igazgatója (2006–2011), majd a Műcsarnok és az Ernst Múzeum vezetője (2011–2013), a Velencei Biennále nemzeti biztosa (2011–2014) volt. Jelenleg a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója. Kurátorként az elmúlt tíz évben mintegy félszáz képzőművészeti kiállítást rendezett Magyarországon és külföldön. A friss könyv a tárlatokhoz készült kurátori értelmezésekből ad közre válogatást.

Ráció Kiadó, 2017
Terjedelem: 220 oldal
ISBN 978-615-5675-09-6
Bolti ár: 3990 Ft